piątek, 30 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana z sosie koperkowym


Dzisiaj przygotowałam na działce obiad dla rodzinki , idę na ogród patrze i szukam inspiracji , widzę cukinię więc postanowiłam zrobić przepis na cukinię faszerowaną . Taką cukinię można podawać z sosem np tak jak ja koperkowym lub pomidorowym. 

Składniki :  

* 1 duża cukinia
* 1 średnia cebula
* 1 pomidor
* 1 jajko
* ok. 300 g mięsa mielonego
* 3 ząbki czosnku
* pieprz , sól do smaku
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* pół łyżeczki chili 

Do sosu
* sól lub wegeta do smaku
* 0,4 l wody
* 3 łyżki pokrojonego koperku
* mąka lub śmietana do zaciągnięcia. 

Sposób przygotowania: 

Do większej miski wkładamy mielone  wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę , pomidora, czosnku. Doprawiamy papryką , chili, pieprzem i solą . Wbijamy jajko i mieszamy wszystko do jednolitej konsystencji.
Cukinie myjemy,  przekrawamy wzdłuż i wydrążamy . Gdy wydrążymy cukinię lekko ją solimy i pieprzymy. Farsz wkładamy do cukinii i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Smażymy z obu stron ok 5 min. Gdy już mam lekko podsmażoną cukinię obracamy ją do góry z farszem . Dolewamy wody i przykrywamy na ok 10 min. Gdy cukinia będzie już miękka wykładamy je na talerz . Robimy sos . Do wody dodajemy koperek i sól lub wegete , zaciągamy 3 łyżkami mąki lub śmietaną. Do cukinie można podawać z ziemniakami. 

sobota, 24 sierpnia 2013

Wiśniowa nalewka

Jest to bardzo łatwy przepis na nalewkę wiśniową. Co roku u mnie w domu się znajduje mam nadzieje że u was w domu tez niedługo zagości . 

 Składniki: 

* 3/4 pojemnika wiśni ( ok. 5 kg wiśni) 
* 1/4 pojemnik spirytusu 
* Do nalewki słodkiej 1 kg cukru / 5 kg wiśni 
Do nalewki półwytrawnej 0,75 kg cukru / 5 kg wiśni 
Do wytrawnej 0,30 kg cukru / 5 kg wiśni

Sposób przygotowania : 

Gąsior czysty i suchy napełnić do trzech czwartych dojrzałemu wiśniami, zostawiając w jednej trzeciej części pestki. Nalać to najlepszym spirytusem do pełna i pozostawić w piwnicy lub w ciemnym miejscu na kilka tygodni od 4 do 6 nigdy dłużej. Po tym przeciągu czasu zlać spirytus, wiśnie włożyć w czysty płócienny worek dość gęsto i wycisnąć z nich wszystkie płynne części , czy to rękoma , czy też kładąc w prasę.  Powstały płyn zostawić w słoju na 24 godziny do zupełnego sklarowania się , na drugi dzień wymieszać z odlanym spirytusem i pozlewać w czyste suche butelki , a zakorkowawszy dobrze , zalać lakiem , wstawić w suchą piwnicę na rok najmniej . Po roku zacząć używać , będzie wyborna. 

poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Nalewka z czerwonej porzeczki 2013


   

Gdy już nie macie co zrobić z owocami sezonowymi można zrobić nalewki to połączenie dobrych i świeżych owoców z dobrym spirytusem. Nalewka z czerwonej porzeczki najbardziej smakuje gdy już ma co najmniej rok . Przepis idealny na zimowe wieczory.

Składniki:

(ok 5 litrowych butelek)
* 2 kg czerwonej porzeczki
* 1 l spirytusu 
* 2 l wody
* 5 czubatych łyżek miodu

Sposób wykonania:

Do czystego gąsiora lub do czegoś dużego szklanego dodać rozdrobnione rękoma czerwone porzeczki następnie dodać pozostałe składniki. Zamknąć korkiem. Pozostawić w ciemnym miejscu na kilka tygodni od 4 do 6 nie dłużej. Po tym czasie wylać spirytus do dużego np. garnka w tym samym momencie odcedzając owoce od spirytusu. Gdy nie chcemy żeby nalewka nie była mętna jeszcze raz przecedzamy ją ale przez np. jakiś ręcznik.Przelać do butelek szklanych i zamknąć . Nalewka powinna stać przynajmniej jeden rok żeby była lepsza. Ale nie oszukujmy się kto by wytrzymał :) 

wtorek, 6 sierpnia 2013

Tort bezowy malinowo-borówkowy


Beza ,Pavlova idealna na upalne imprezy . Fajnie się komponuje z takimi dodatkami jak borówki czy maliny ja postanowiłam połączyć te dwa idealne owoce i jak widać całkiem, całkiem to wygląda ;) 

 Składniki:

* 5 białek 
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* 300 g cukru
* 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy
* 300 g słodkiej , płynnej zimnej śmietanki 30 - 36 % 
* ok . 3-4 łyżeczki cukru 

Dodatkowo: 

* 150 g malin
* 150 g borówek amerykańskic


Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 180C ( najlepiej z termoobiegiem) Później odrazu po włożeniu zmienić na 140C

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze od pieczenia narysować jeden okrąg o średnicy 24cm.


Przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Gdy piana jest już ubita (ale nie na sztywno) dodawać stopniowo cukier , aż się rozpuści i gdy będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .

Ubitą pianę nałożyć delikatnie na okrąg równomiernie.


Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po wypieczeniu otworzyć lekko piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Beza jest lepsza gdy pozostanie do ostygnięcia na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca wtedy wiemy że nam beza wyszła .



Przygotować krem .Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier . I ją nałożyć na wierzch na beze , posypać owocami

Tort bezowy można podawać od razu lub przechować w lodówce .Ale gdy chcemy go np. podać na następny dzień najlepiej do śmietany dodać śmietanę fix i wtedy śmietana nie zmieni nam swojej konsystencji .

sobota, 3 sierpnia 2013

Kawa Mrożona


Znowu zaczęły się upały wiec zamiast gorącej kawy trzeba zamienić na mrożoną kawę . Jest ona idealna na takie pogody . Jest bardzo prosta do zrobienia , to jest mój ulubiony przepis na kawę mrożoną ;) 

   Składniki : (Na 2 wysokie szklanki)

* 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 400 ml zimnego lodu
* 4 kostki lodu
* cukier według uznania
* 4 kulki lodów smietankowych 
* bita śmietana
* cynamon


Sposób przygotowania:

Do shakera lub słoika wrzucić kostki lodu , kawę rozpuszczalną , mleko , zamknąć i przez chwilę potrząsać ok. 20 razy. Do wysokiej szklanek dać po 2 kulki lodów i wlać kawę równo. Na koniec dodać do dekoracji śmietanę i cynamon. 





czwartek, 1 sierpnia 2013

Biała Pavlova / Tort Bezowy

Tą Pavlova czyli Tort bezowy zrobiłam dla mojego brata na imieniny , wyszedł bardzo dobry. Oczywiście najwięcej zjadł mój szwagier bo jest taką małą słodka dupką . To chyba był mój pierwszy raz co robiłam Pavlove , robiłam już inne bezy ale bałam się że mi nie wyjdzie ale myliłam się wyszła jak miała wyjść ;) Przepis na Pavlova znalazłam w książce kucharskiej 

 Składniki:

* 5 białek 
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* 300 g cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem kawowy
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 
* 300 g słodkiej , płynnej śmietanki 30 - 36 % 
* 4 łyżeczki gorącej wody
* ok . 3-4 łyżeczki cukru 

Dodatkowo: 

* 150 g porzeczek czerwonych
* 150 g borówek amerykańskich


Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 180C ( najlepiej z termoobiegiem) Później odrazu po włożeniu zmienić na 140C

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze od pieczenia narysować jeden okrąg o średnicy 24cm.


Przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Gdy piana jest już ubita (ale nie na sztywno) dodawać stopniowo cukier , aż się rozpuści i gdy będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .

Ubitą pianę nałożyć delikatnie na okrąg równomiernie.


Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po wypieczeniu otworzyć lekko piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Beza jest lepsza gdy pozostanie do ostygnięcia na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca wtedy wiemy że nam beza wyszła .

Przygotować krem kawowy .Kawę rozpuścić w wodzie i pozostawić do ostygnięcia Śmietanę ubić na sztywno dodać kawę i cukier . I ją nałożyć na wierzch na beze , posypać owocami

Tort bezowy można podawać od razu lub przechować w lodówce .Ale gdy chcemy go np. podać na następny dzień najlepiej do śmietany dodać śmietanę fix i wtedy śmietana nie zmieni nam swojej konsystencji .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...