poniedziałek, 30 września 2013

Babeczki


 To stary przepis który jest bardzo dobry babeczki mają smak taki babkowy i są pulchniutkie i mięciutkie


Składniki:

na 24 babeczki 
* 300g miękkiego masła
*300g cukru
*6 jajka
* 2/4 szklanki mleka
* 400g przesianej mąki tortowej
* 2 2/4 łyżeczki proszku do pieczenia
*pół łyżeczki soli. 


Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzać do 180 C. Masło utrzeć z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu jajka dobrze zmiksować . Przesiana mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia.Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać połowę mąki. Lekko zmiksować , wlać mleko , lekko zmiksować i na końcu wsypać resztę mąki. i zmiksować tylko do połączenia się składników. Masę rozłożyć do przygotowanych 24 foremek i piec ok. 15-20 min.
Smacznego !

niedziela, 29 września 2013

AJVAR - pasta paprykowa

Składniki : 

* 3 kg papryki czerwonej
* 2 bakłażany
* 4 duże cebule
* 5 ząbków czosnku 
* 6 łyżek koncentratu pomidorowego
* 4 łyżki octu winnego
* 4 duże papryczki chili
* 1,5 szklanki oliwy z oliwek
* 1 czubata łyżeczki ostrej papryki
* sól , pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę i bakłażana upiec w piekarniku . Po upieczeniu obrać ze skóry.
Czosnek i cebule posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju dodać koncentrat , papryk , bakłażan pokroić w dość dużą
 kostkę dodać resztę oleju . Zmiksować blenderem  .     
Smażyć aż pasta zgęstnieje ( ok 1 godziny)
Przyprawić solą , pieprzem, cukrem, ostra papryka i octem.  Można dać je do słoików żeby było na zimę wystarczy zagotować pastę i gorącą pastę przenieść do słoiczków i zakręcić.

niedziela, 15 września 2013

Jajecznica z kurkami

 Sezon jest na grzyby i jak tu nie zrobić idealnego śniadania ! Idealny przepis na wykorzystanie kurek ;) Idealny smak jajecznicy z dodatkiem kurek . Aż ślinka cieknie.





Składniki: 

dla 3 osób
* 200 g kurek 
* 1 duża cebula
* 6 jajek 
* sól, pieprz do smaku
* 3 łyżki masła






Sposób przygotowania:

Cebulę obrać i pokroić w kostkę podsmażyć na patelni na maśle do zeszklenia. Kurki umyć i pokroić, pokrojone kurki  dodać do cebuli . Doprawić do smaku. Jajka rozbić najlepiej do innego naczynia i wlać na patelnie. Podsmażyć , ciągle  mieszając aż nam się całe jajko zetnie .

Smacznego ! ;) 













wtorek, 10 września 2013

Bakłażan faszerowany

Idealne warzywo do faszerowania jak i cukinia. Może troszeczkę podobnie wyglądają ale w smaku są zupełnie inne. Przepis idealny na sobotnie obiady.

Składniki :  

* 1 duży bakłażan
* 1 średnia cebula
* 1 pomidor
* 1 jajko

* ok. 300 g mięsa mielonego
* 3 ząbki czosnku
* pieprz , sól do smaku
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* pół łyżeczki chili 

Do sosu koperkowego
* sól lub wegeta do smaku
* 0,4 l wody
* 3 łyżki pokrojonego koperku
* mąka lub śmietana do zaciągnięcia.

Sposób przygotowania: 

Do większej miski wkładamy mielone  wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę , pomidora, czosnku. Doprawiamy papryką , chili, pieprzem i solą . Wbijamy jajko i mieszamy wszystko do jednolitej konsystencji.
Bakłażana myjemy,  przekrawamy wzdłuż i wydrążamy . Gdy wydrążymy bakłażana lekko go solimy i pieprzymy. Farsz wkładamy do bakłażana i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Smażymy z obu stron ok 5 min. Gdy już mam lekko podsmażonego bakłażana obracamy  do góry z farszem . Dolewamy wody i przykrywamy na ok 10 min. Gdy bakłażan będzie już miękki wykładamy go na talerz . Robimy sos . Do wody dodajemy koperek i sól lub wegete , zaciągamy 3 łyżkami mąki lub śmietaną. Do bakłażana można podawać z ziemniakami.

sobota, 7 września 2013

Pomidory w galaretce

             Bardzo dobry dodatek do kanapek czy też do pracy . Przepis na takie pomidorki odkryła moja mama i dlatego postanowiłam się z wami podzielić. Życzę smacznego ;)                            

Składniki: 

* 3 kg pomidorów
* 3 papryki
* 2 cebule
* 10 ziarenek ziela anielskiego
* 10 ziarenek pieprzu

Zalewa

* 1 l wody
* 1 liść laurowy
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
* 6-7 łyżki octu
* 2 opakowania żelatyny 


Sposób przygotowania: 

Pomidory najlepiej nakłuć i wrzucić do wrzątku na 2 min. , przełożyć szybko do zimnej wody i ściągnąć skórki. Pomidory obrane ze skórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach , dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebule. Do każdego słoika dodać jeszcze na koniec po jednym ziarenku pieprzu i ziela angielskiego.

Zalewa

W litrze wody zagotować zalewę oprócz żelatyny. Gotować ok. 5 min. Po zagotowaniu dodać żelatynę do zalewy dokładnie wymieszać. Wyjąć liście laurowe  .Przelać zalewę do słoików z pomidorami i pasteryzować  10 - 15 min. Na następny dzień pomidorki są już jest dobre do zjedzenia.







LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...