wtorek, 10 września 2013

Bakłażan faszerowany

Idealne warzywo do faszerowania jak i cukinia. Może troszeczkę podobnie wyglądają ale w smaku są zupełnie inne. Przepis idealny na sobotnie obiady.

Składniki :  

* 1 duży bakłażan
* 1 średnia cebula
* 1 pomidor
* 1 jajko

* ok. 300 g mięsa mielonego
* 3 ząbki czosnku
* pieprz , sól do smaku
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* pół łyżeczki chili 

Do sosu koperkowego
* sól lub wegeta do smaku
* 0,4 l wody
* 3 łyżki pokrojonego koperku
* mąka lub śmietana do zaciągnięcia.

Sposób przygotowania: 

Do większej miski wkładamy mielone  wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę , pomidora, czosnku. Doprawiamy papryką , chili, pieprzem i solą . Wbijamy jajko i mieszamy wszystko do jednolitej konsystencji.
Bakłażana myjemy,  przekrawamy wzdłuż i wydrążamy . Gdy wydrążymy bakłażana lekko go solimy i pieprzymy. Farsz wkładamy do bakłażana i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Smażymy z obu stron ok 5 min. Gdy już mam lekko podsmażonego bakłażana obracamy  do góry z farszem . Dolewamy wody i przykrywamy na ok 10 min. Gdy bakłażan będzie już miękki wykładamy go na talerz . Robimy sos . Do wody dodajemy koperek i sól lub wegete , zaciągamy 3 łyżkami mąki lub śmietaną. Do bakłażana można podawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...