Składniki :
* 300 g tłuszczu ( masło lub margaryna)
* 4 jajka
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 l mleka
* 1 kostka drożdży
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
Nadzienie
*0,5 kg płatków owsianych
*300 g masła
*200 g cukru
* 2 żółtka
* 5 kropli olejku migdałowego
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka orzechów
Można na nadzienie przynieść marmoladę lub gotową masę makową
Sposób przygotowania:
Nadzienie:Płatki owsiane wysypać na blaszkę i włożyć do piekarnika 180C i lekko zrumienić, ostudzić
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać płatki , orzechy i olejek.
Ciasto
*Przesiać mąkę do miski

* Rozpuścić 50 g tłuszczu dodać do niej 1 szklankę mleka.
* Jaja ubić z cukrem waniliowym , 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
* Wszystkie składniki ( ciasto + rozczyn) połączyć wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
* Ciasto rozwałkować i kłaść na nie widelcem kawałki pozostałego tłuszczu , tłuszcz rozprowadzić po całym cieście . Wałkować jak ciasto francuskie. Wałkowanie powtórzyć z 5 razy. Ciasto rozwałkować ponownie i formować większe rogaliki i dodać nadzienie. Uformowane rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem .
Piec w 180 C do momentu aż się zrumienią.
Gdy ostygną można je posmarować lukrem (jak kto woli) Przepis na lukier : 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, 2 łyżki mleka , wszystko razem wymieszać i posmarować rogaliki i podsypać orzechami.
Smacznego ! :)
pięknie się prezentują i z pewnością smakują o niebo lepiej niż te przereklamowane na Poznańskim rynku, w których i łupiny się trafiają...
OdpowiedzUsuń