poniedziałek, 21 stycznia 2013

Preclowe paluchy

Składniki:

* 300 g mąki pszennej chlebowej
* 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
  *1 łyżeczka cukru
* 2 łyżeczki soli
*ok. 200 ml ciepłej wody
*1 jajko
* 5 łyżek sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

* Do miski wsypać mąkę, drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewać wodę i zagniatać ciasto , powtarzamy tą czynność aż uzyskamy ciasto nie lepiącą się , elastyczną konsystencję ( powinno to nastąpić po wlaniu ok. 200 ml wody).
* Gdy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, zagniatamy jeszcze ok 5 min.
* Ciasto włożyć do miski , przykryć np. ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
*Po 1,5 godziny wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części.
* Z każdej części uformuj długi paluch i ułuż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszkę. Odstaw ponownie w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
* W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni. W dużym garnku zagotuj wodę z sodą.
* Po upłynięciu czasu wyrastania delikatnie przetransportuj paluchy do gotującej się wody. Gotuj ok. 30 sekund każdy a na następnie wyłóż je z powrotem na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
* Ugotowane paluch posmaruj roztrzepanym jajkiem, natnij (można też posypać solą gruboziarnistą) i wstaw do piekarnika
* Piecz przez ok. 25 minut aż mocno zbrązowieją.
  

2 komentarze:

  1. Ja pierwszy raz jadłam od paru lat i stwierdzam że będę częściej robić :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...