środa, 23 stycznia 2013

Hot dogi z bułką Pszenno-razową

Jak zrobić Bułeczki do hot dogów?

Składniki:
* 400 g mąki pszenno-razowej
* 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
* 1,5 łyżeczki soli
* łyżka cukru
* 150 ml ciepłego mleka
* ok 100 ml ciepłej wody
* 1 jajko

+ W misce połączyć ze sobą, drożdże, sól i cukier
+ Powoli zacznij dolewać lekko podgrzane mleko
(nie gorące) i zagniataj ciasto.
+ Gdy wlejesz już ilość mleka , zacznij dolewać ciepłej wody i cały czas ciasto zagniataj aż będzie elastyczne i nie klejące się do rąk.
+ Umieść ciasto w misce, przykryj np. ręcznikiem i odstaw w ciepłe miejsce.
+ Daj ciastu wyrosnąć ok. 1,5 godziny w ciągu którym podwoi objętości.
+ Uformuj z ciasta długie bułeczki ( mi wyszły 4),
wyłóż na wyłożoną papierem do pieczenia blachę od piekarnika i odłóż jeszcze na 45 min. przykryć i odstawić do ciepłego miejsca.
+ Rozgrzej piekarnik do 220 stopni
+ Po upłynięciu czasu posmaruj każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem.
+ Piecz przez 12 min, aż bułeczki zbrązowieją
+ Aby stworzyć hot doga, przekrój wzdłuż na pół bułeczki, umieść w nich ciepłe parówki i ulubionymi dodatkami i sosami



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...