Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego
* 2 duże jabłka
* ok.1 łyżeczka cynamonu
* 1 łyżka miodu
* łyżka masła
* 1 żółtko
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuścić masło i miód dodać cynamonu i wsypać pokrojone na małe kawałki jabłka , smażyć aż jabłka będę lekko miękkie. Pozostawić do ostygnięcia.
Ciasto przekrawamy w trójkąty tak jak na zdjęciu.
Do każdego kawałka ciasta dodajemy z łyżeczkę kawałków jabłka i zwijamy je jak chcemy.
Jak już wszystkie kawałki zwiniemy to przenosimy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika rozgrzanego do 200 C smarujemy każdy kawałek ciasta żółtkiem żeby był ładny i złocisty kolor ciasteczka. Pieczemy tak długo aż będą złociste.
Ale bym sobie zjadła, może mi przyniesiesz ? :D
OdpowiedzUsuńMam ochotę zrobić coś podobnego ale w sobotę wiec mogę ci wtedy siostrzyczko przyjdę na kawę do Ciebie ok ?
OdpowiedzUsuńwyglądają przepysznie ;D
OdpowiedzUsuńB-)
OdpowiedzUsuńPrzed chwilą wyjęłam z piekarnika, wyszły przepyszne. Zjem resztę rano, bo musza ostygnąć porządnie ;) Przyznam, że miałam niezłą zagwozdkę, kiedy wyjąć, bo ja jestem z tych co lubią mieć napisane ile coś ma trwać w minutach, ale jakoś sobie poradziłam. POLECAM PRZEPIS !!
OdpowiedzUsuńDodatkowo kuchnia pięknie pachnie po tym. :D
Angelina
Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, wyszły przepyszne. Zjem resztę rano, bo musza ostygnąć porządnie ;) Przyznam, że miałam niezłą zagwozdkę, kiedy wyjąć, bo ja jestem z tych co lubią mieć napisane ile coś ma trwać w minutach, ale jakoś sobie poradziłam. POLECAM PRZEPIS !!
OdpowiedzUsuńDodatkowo kuchnia pięknie pachnie po tym. :D
Angelina