Składniki :
* Jedna biała kapusta surowa
* ok. 2 kg kapusty kiszonej
* 2 duże garście suszonych grzybów
* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
* 2 kg kiełbasy
* ok. 0,5 kg wędzonego boczku
* 4 suszone śliwki
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
*1 łyżke chili
* 7 liści laurowych
* 7 kulezcek ziela angielskiego
*10 kuleczek pieprzu
*1 łyżka papryki słodkiej
* pieprz, sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania :
Bigos zrobiłam do słoików zmyślą o świętach Wielkanocach.
* Przygotowujemy przegotowaną gorącą wodę i zalewamy grzyby, przykrywamy żeby się zmoczyły (najlepiej zrobić to dzień przed )
* W dużym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek , dodajemy kiełbase i boczek i chwilę podsmażamy.
* Dodajemy pokrojoną białą kapustę podlewamy ok. 3 szklankami wody i dusimy tak długo , aż kapusta będzie miękka, W międzyczasie dodajemy namoczone grzyby i wszystkie przyprawy.
* Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą ponieważ ona zagęści nam bigos. Tak dusimy przez ok. pół godziny i do smaku dodajemy sól, pieprz i cukier.
* Bigos gotowy SMACZNEGO !
Bigos najlepiej smakuje w następny dzień !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz