sobota, 23 marca 2013

Bigos

Składniki :

* Jedna biała kapusta surowa 
* ok. 2 kg kapusty kiszonej
* 2 duże garście suszonych grzybów 
 * 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
* 2 kg kiełbasy 
* ok. 0,5 kg wędzonego boczku
* 4 suszone śliwki 
* 2 cebule 
* 3 ząbki czosnku 
*1 łyżke chili
* 7 liści laurowych
* 7 kulezcek ziela angielskiego 
*10 kuleczek pieprzu
*1 łyżka papryki słodkiej
* pieprz, sól i cukier do smaku


Sposób przygotowania : 

                   
Bigos zrobiłam do słoików zmyślą o świętach Wielkanocach.
* Przygotowujemy przegotowaną gorącą wodę i zalewamy grzyby, przykrywamy żeby się zmoczyły (najlepiej zrobić to dzień przed ) 
 * W dużym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek , dodajemy kiełbase i boczek i chwilę podsmażamy.
* Dodajemy pokrojoną białą kapustę podlewamy ok. 3 szklankami wody i dusimy tak długo , aż kapusta będzie miękka, W międzyczasie dodajemy namoczone grzyby i wszystkie przyprawy. 

* Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą ponieważ ona zagęści nam bigos. Tak dusimy przez ok. pół godziny i do smaku dodajemy sól, pieprz i cukier.
* Bigos gotowy SMACZNEGO ! 
Bigos najlepiej smakuje w następny dzień ! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...