środa, 30 października 2013

Babka ziemniaczana z boczkiem

Jest to babka puszta i delikatna . Pyszna w smaku idealnym dodatkiem do sosów i do innych dań

Składniki:

* 6 dużych ziemniaków
* 200 g wędzonego boczku
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 3 jajka
* 1/2 kostki masła
* sól , pierz do smaku
* gałka muszkatołowa do smaku może też być majeranek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać i zetrzeć na bardzo drobno. Następnie odsączyć od nadmiaru wody z nich.
Boczek , cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem.
Masło rozpuścić i ostudzić.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno. Do startych ziemniaków dodać żółtka , boczek z cebulą, masło , przyprawy i na koniec delikatnie dodajemy białka ubite . Dodać do formy
Piec ok. 45 min w 180 C



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...