sobota, 26 października 2013

Drożdżówki z budyniem i jabłkami

 Te drożdżówki robiłam pierwszy raz na praktykach są bardzo dobre i mięciutkie. Można je podawać z cukrem pudrem lub z lukrem. Ja poszłam na łatwiznę i podałam do kawki z cukrem pudrem. 

Składniki :

ok 18 drożdżówek 
* 0,5 kg mąki pszennej
* 1 kostka margaryny/ masła
* 3 łyżki śmietany 18 % 
* 1 jajko
* 50g drożdży 
* 3 łyżek cukru
*szczypta soli
Dodatki do nadzienia
opakowania budyniu
* 1 l mleka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* jabłka 
* cynamon


Sposób przygotowania: 

Budyń ugotować tak jak na opakowaniu jest napisane z dodatkiem mąki ziemniaczanej i odstawić do ostygnięcia. 
Rozczyn znaczy drożdże z cukrem wymieszać aż do płynnej konsystencji dodać do tego śmietanę i jajko. to razem wszystko wymieszać. 
   Mąkę przesiać na stolnice dodać sól ,margarynę/ masło i drobno posiekać tłuszcz w mące. 
Gdy już mamy pokrojony tłuszcz dodajemy rozczyn i ugniatamy aż nam powstanie jednolite lekko klejące ciasto. Ciasto wkładamy na ok 15 minut do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy jabłka i kroimy w dość dużą kostkę i mieszamy z 3 łyżeczkami cynamonu lub więcej jak kto woli. 
 Ciasto i stolnice lekko podsypujemy mąką  i rozwałkowujemy w dość duży prostokąt. Na nasze ciasto dajemy ostygnięty budyń i rozprowadzamy go równomiernie. Na budyń dajemy jabłka z cynamonem . Gdy mamy już wszystko rozprowadzone zwijamy w roladę i kroimy w paski ok 3 cm. Posmarować je delikatnie mlekiem lub jajkiem .  Pieczemy w 180 C aż do zrumienienia ok ( 20 - 30 min ) 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam domowe drożdżówki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie wyglądają takie ślimaczki :) Z budyniem musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...