sobota, 5 października 2013

Tort na roczek


Tort przygotowany na pierwsze urodziny Pawełka.


Przepis na  biszkopt  

Składniki na :

krem bananowo -czekoladowy
* 3 dojrzałe banany
* 2 duże kremówki
* pół szklanki cukru
* 2 gorzkie czekolady rozpuszczone

krem maślany

* 1 masło
* 2 jajka
* pół szklanki cukru

+ masa cukrowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części . Skrapiamy wszystkie części cytryną z cukrem.
Krem bananowo-czekoladowy
Banany blenderujemy , kremówki ubijamy na sztywną masę pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, do czekolady rozpuszczonej (ale nie gorącą)  dodawać stopniowo banany i wymieszać. Czekoladę wymieszać mikserem z śmietaną i położyć ją równomiernie na biszkopt .


Na zewnątrz biszkoptu należy dodać masę maślaną żeby nam
 nie przebiło białej masy cukrowej.

Jajka i cukier w misce. Gdy masa nabierze podwójnej objętości i będzie puszysta należy odstawić miskę z masą i dodać stopniowo do niej masło i mieszając za pomocą miksera. Masą wysmarować cienko cały biszkopt (tak jak na zdjęciu obok)  Następnie należy nałożyć masę lukrową.


















2 komentarze:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...