środa, 1 stycznia 2014

Szynka z kurczaka z papryczką chili


Postanowiłam w końcu skorzystać z prezentu gwiazdkowego.Oto moja pierwsza szynka z szynkowaru. Jest idealna zbita , wilgotna i dobrze się kroi : ) 




Składniki: 

* 800 g piersi z kurczaka
* 1 3/4  łyżeczki soli
* 3/4 łyżeczki papryki słodkiej
* 1/2  łyżeczki papryki chili 
* 1 ząbek czosnku
* 1/2  łyżeczki mielonego pieprzu 
* 1 łyżeczka bazylii
* 1 łyżeczka oregano 
* 1/3 szklanki wody
* 1/2 papryczki chilii


Sposób przygotowania: 

400 g kurczaka mielimy w maszynce lub miksujemy blenderem a druga połowę kurczaka kroimy na średnią lub małą kostkę.  
Mięso mieszamy z solą , pieprzem, bazylią , oregano ,woda,  papryką słodką i chilli i wyrabiamy aż wszystko będzie dobrze wymieszane. 
Paprykę i czosnek kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do całości 
Mięso przekładamy do szynkowaru  . dociskamy mocno aby nie było żadnych pęcherzyków powietrza. Szynkowar zamykamy i wkładamy do garnka który ma dekielek na dnie lub normalny ręcznik , zalewamy do 3/4 wysokości  szynkowara i zakrywamy pokrywką . Zagotowujemy wodę i zmniejszamy ogień na najmniejszy i od tego momentu gotujemy na bardzo małym ogniu 60 min. Szynkowar wyciągamy i gdy chcemy mieć lekką galaretkę na mięsie to tylko go odkładamy aż ostygnie a gdy nie chcemy mieć galaretki to na czas stygnięcia obracamy szynkowar później gdy nam szynkowar ostygnie przekładamy go do lodówki na minimum 10 godzin. Po tym czasie dno szynkowaru zanurzamy w gorącej wodzie na 2 sekundy, otwieramy i wyciągamy szynkę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...