niedziela, 28 kwietnia 2013

KOPYTKA / LENIWE Z SEREM

Jest to potrawa mączna i słodka. Pierogi leniwe podawać z samym cukrem , śmietaną i cukrem, śmietaną, masłem jest to wtedy idealne połączenie.

Składniki : ( 3 porcjie)

* 300 g ziemniaków
* 200 g twarogu
* 150 g mąki pszennej
* 150 g mąki ziemnaczanej
* 1 jajko
* sól do smaku

Sposób przygotowania  :

* Ziemniaki ugotować i czekamy aż  nam lekko ostygną . Ziemniaki zmielić razem z serem w maszynce.
* Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną , sól , wyrobić ciasto na jednolitą masę.
* Z wyrobionego ciasta formować wałki o średnicy 3 cm. Gdy już mamy przygotowane wałki i lekko spłaszczamy je ( można za pomocą noża) kroimy je na ukośne kluski. 
* Do garnka z gotująca się wodą wsypujemy ok. 1 łyżki soli  i dajemy nasze kluski . Gotować aż wypłyną na wierzch ok 2 min  Do smaku można dodać na talerz roztopione masło z cukrem lub polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem


5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    2. WSPANIAŁY PRZEPIS,WŁAŚNIE WNUCZKA ZAJADA,SĄ MIĘCIUTKIE.ZROBIŁAM DO NICH SOS TRUSKAWKOWY:)
      POZDRAWIAM TERESKA

      Usuń
  2. a czy można zamiast mąki przennej dodać razowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie że można tylko wiadomo że to już będzie zupełnie inny smak ;)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...