Jest to potrawa mączna i słodka. Pierogi leniwe podawać z samym cukrem , śmietaną i cukrem, śmietaną, masłem jest to wtedy idealne połączenie.
Składniki : ( 3 porcjie)
* 300 g ziemniaków
* 200 g twarogu
* 150 g mąki pszennej
* 150 g mąki ziemnaczanej
* 1 jajko
* sól do smaku
Sposób przygotowania :
* Ziemniaki ugotować i czekamy aż nam lekko ostygną . Ziemniaki zmielić razem z serem w maszynce.
* Dodać jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną , sól , wyrobić ciasto na jednolitą masę.
* Z wyrobionego ciasta formować wałki o średnicy 3 cm. Gdy już mamy przygotowane wałki i lekko spłaszczamy je ( można za pomocą noża) kroimy je na ukośne kluski.
* Do garnka z gotująca się wodą wsypujemy ok. 1 łyżki soli i dajemy nasze kluski . Gotować aż wypłyną na wierzch ok 2 min Do smaku można dodać na talerz roztopione masło z cukrem lub polać kwaśną śmietaną i posypać cukrem
Młoda, pięknie Ci wyszły :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńWSPANIAŁY PRZEPIS,WŁAŚNIE WNUCZKA ZAJADA,SĄ MIĘCIUTKIE.ZROBIŁAM DO NICH SOS TRUSKAWKOWY:)
UsuńPOZDRAWIAM TERESKA
a czy można zamiast mąki przennej dodać razowej?
OdpowiedzUsuńPewnie że można tylko wiadomo że to już będzie zupełnie inny smak ;)
Usuń