wtorek, 3 czerwca 2014

Ryba świeża czy stara ? Jak sprawdzić

Ryba świeża czy stara ? Kupić czy nie kupić ?  To jest przeważnie najczęstsze pytania które pojawia nam się w myślach gdy widzimy na stoisku ryby. Bo wiadomo sprzedawca zawsze nam powie że ta ryba jest świeża "dzisiaj rano łowione" A czy prawda?W dzisiejszym poście napiszę wam jak zobaczyć czy ta ryba jest świeża.

Ryba

Ocena świeżości ryb

Mięso ryb znacznie szybciej ulega zepsuciu niż mięso zwierząt rzeźnych. Przyczyną szybszego psucia się mięsa ryb jest: 
* podwyższona temperatura po wyjęciu z wody, co sprzyja aktywności enzymów,
* większa niż w mięsie zwierząt rzeźnych zawartość wody,
* znaczna ilość wydzielającego się śluzu, który jest dobrą pożywką dla drobnoustrojów,
* zmniejszenie odporności tkanki mięśniowej , na skutek  czego mikroorganizmy wnikają do wnętrza tuszki.

Ryba  



















Cechy ryb świeżych i nieświeżych


Cechy
Ryby świeże
Ryby nieświeże
Łuska
Połyskująca, mocno osadzona w skórze, trudno oddzielająca się od skóry
Bez połysku, łatwo dająca się usunąć ze skóry
Skóra
Błyszcząca, wilgotna , gładka , czysta o wyraźnym zabarwieniu
Mętna, sucha o niewyraźniej barwie
Śluz
Przezroczysty, nieciągliwy
Mętny, ciągliwy, gęsty, szary
Woń skóry
Świeża, swoista dla danego gatunku
Amoniakalna, gnilna, zjełczała
Oczy
Pełne , wypukłe , błyszczące
Wpadnięte, mętne
Skrzela
Jaskrawoczerwony kolor, listki wyraźnie zaznaczone , pokryte przeźroczystym śluzem
Kolor szary, listki zlepione, pokryte śluzem mętnym, ciągliwym, żółtym, pokrywy odchylone
Trzewia
Łatwość rozeznania poszczególnych narządów
Trudność w odróżnieniu poszczególnych narządów
Mięso
Woń swoista , świeża; barwa biaława , wygląd – jasny , szkliste
Zapach gliny, barwa szarożółtawa nawet czerwona , mętne


Ryby bok grzybów , jaj i drobiu są częstą przyczyną zatruć pokarmowych. Wpływa na to m.in. trudność wykrycia wczesnych oznak zepsucia mięsa ryb. Stąd niezwykle istotne jest właściwe przechowywanie ryb oraz umiejętność organoleptycznej oceny świeżości.
    Ryby świeże powinny być przechowywane w temperaturze od - 2 do +2 C , ryby zamrożone w temperaturze poniżej - 16 C .


Jestem ciekawa jak zareagujecie na ten typ posta , przyznam się że to jest mój pierwszy post w którym tak dużo napisałam :) Mam pytanie do was czy wam się podoba taka ciekawostka na ten temat i czy byście chcieli nieraz mieć na tym blogu taki typ posta dodatkowo z przepisami . Odpowiadajcie :) 

1 komentarz:

  1. ja jestem jak najbardziej za! więcej takich kulinarnych wskazówek! będę czytać z zapartym tchem! obiecuję! :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...