Składniki:
* 2 filety z kurczaka* kawałek imbiru
* 2 papryczki chili
* 1 cebula
* 2 czubate łyżki pędów z bambusa
* 1 papryka
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka oleju
Do marynaty
* 2 łyżki oleju słonecznikowego
* 1 łyżki mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
* 1 łyżka sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka octu ryżowego
* 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
* 1 łyżeczka carry intyjskiej
sos
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mączka ryżowa lub ziemniaczanej
* 0,5 szklanki wody
* 2 łyżki sosu sojowego
* 2 łyżki octu ryżowego
* 2 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
Marynata Wszystkie składniki wymieszać razem.Filety pokroić w cienkie paski i włożyć do marynaty.
Paprykę pokroić w cienkie paski , papryczki chili pokroić drobno (jak ktoś naprawdę lubi ostre może zostawić pestki). Cebulę pokroić w wiórki , czosnek zmiażdżyć i drobno pokroić . Imbir obrać i drobno pokroić.
Do woka wlać 1 szklankę oleju , podgrzać aż zacznie dymić i włożyć zamarynowane mięso , smażyć ok. 2 minut.
Mięso wyjąć, odlać olej z woka (można go użyć powtórnie) w woku powinno zostać ok. 2 łyżek oleju . Smażymy resztę składników w kolejności czosnek, papryczki chili , cebulę , imbir , cały czas mieszając . Na koniec dodać pokrojoną paprykę aby zachować chrupkość . Wlewamy wszystkie wymieszane składniki do sosu i mieszamy aż się zagotuje . Dodajemy mięso usmażone, pędy bambusa i smażyć jeszcze ok 1-2 min ciągle mieszając.
Podajemy chińszczyznę z ryżem. Smacznego ! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz