sobota, 9 listopada 2013

Kurczak po chińsku na ostro

Najważniejszym zadaniem tej potrawy jest zamarynowanie kurczaka żeby mięso było wilgotne, mięciutkie i oczywiście smaczne. Idealne przepis na szybki obiad . 

 Składniki:

* 2 filety z kurczaka
* kawałek imbiru
* 2 papryczki chili
* 1 cebula
* 2 czubate łyżki pędów z bambusa
* 1 papryka
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka oleju
Do marynaty
* 2 łyżki oleju słonecznikowego
* 1 łyżki mąki ryżowej lub mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
* 1 łyżka sosu sojowego jasnego
* 1 łyżka octu ryżowego
* 1 papryczka chili lub 1 łyżeczka chili w proszku
* 1 łyżeczka carry intyjskiej 
sos
* 1 łyżka koncentratu pomidorowego
* 1 łyżka mączka ryżowa lub ziemniaczanej
* 0,5 szklanki wody 
* 2 łyżki sosu sojowego 
* 2 łyżki octu ryżowego
* 2 łyżeczki cukru


Sposób przygotowania:

Marynata Wszystkie składniki wymieszać razem.
Filety pokroić w cienkie paski i włożyć do marynaty.
Paprykę pokroić w cienkie paski , papryczki chili pokroić drobno (jak ktoś naprawdę lubi ostre może zostawić pestki). Cebulę pokroić w wiórki  , czosnek zmiażdżyć i drobno pokroić  . Imbir obrać i drobno pokroić.
Do woka wlać 1 szklankę oleju , podgrzać aż zacznie dymić i włożyć zamarynowane mięso , smażyć ok. 2 minut.
Mięso wyjąć, odlać olej z woka (można go użyć powtórnie) w woku powinno zostać ok. 2 łyżek oleju . Smażymy resztę składników w kolejności czosnek, papryczki chili , cebulę , imbir , cały czas mieszając . Na koniec dodać pokrojoną paprykę aby zachować chrupkość . Wlewamy wszystkie wymieszane składniki do sosu i mieszamy aż się zagotuje . Dodajemy mięso usmażone, pędy bambusa i smażyć jeszcze ok 1-2 min ciągle mieszając.
Podajemy chińszczyznę z ryżem. Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...