sobota, 30 listopada 2013

Galart





Galart czyli zimne nóżki jest idealny na święta czy jakiekolwiek okazje . Szybki do przygotowania.



Składniki: 

* 2 duże nóżki z kurczaka
* 2 jajka 
* 3 łyżki żelatyny
* 1.5 l wody
* groszek, kukurydza , marchewka według uznania
* 3 ziarenka ziele angielskie
* 2 liści laurowych
* 1.5 łyżki vegety lub sól.

Sposób przygotowania:

Udka ugotować w wodzie z vegetą , zielem angielskie i liściem laurowy, gotować ok. 1,5 -2 godzin.
Gdy nóżki z kurczaka się ugotują , wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Woda w której się gotowały nóżki odcedzić i dodać do niej żelatyny i dobrze wymieszać. Mięso ostygnięte pokroić . Jajka ugotować na twardo, ostudzić.Do form lub do miski włożyć jajko pokrojone , groszek , kukurydze , marchewkę , dodać pokrojone mięso. Zalać żelatyną. Odstawić do zastygnięcia w zimne miejsce. Smacznego ! 







1 komentarz:

  1. Uwielbiam je często goszczą u mnie na stole podczas świąt równego rodzaju.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...