niedziela, 17 listopada 2013

Domowa przyprawa do pierników




Już czas na zrobieniu ciasta na piernika staropolskiego.
 A ja wam przygotowałam specjalnie przyprawę domową do piernika.


Składniki:

* 16 g kory cynamonowej
* 7 g suszonego imbiru
* 5 g goździków
* 5 g kardamonu całego
* 3 g nasion kolendry
* 6 g suszonego imbiru
* 3 g gałki muszkatołowej
* 3 g ziaren ziela angielskiego
* 2-3 g ziaren  pieprzu czarnego 

Sposób przygotowani:

Wszystkie składniki najlepiej zmielić w maszynce do mielenia do kawy ale jak ktoś nie ma to w moździerzu lub na drobnej tarce , wymieszać. 

Ile dawać tej przyprawy? Na 1 kg mąki 4-6 łyżeczek w zależności od upodobań. 
 
Przechowywać w szczelnym i suchym pojemniku , chronić przed słońcem.



1 komentarz:

  1. co dom, to inna przyprawa. i każda ma coś w sobie ;)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...