sobota, 12 października 2013

Tort czekoladowy

 Nie znam takiej osoby która nie lubi czekolady. 
To idealny tort dla czekoladoholików.



 Składniki :

*Biszkopt kawowy przygotować
* masę cukrową przygotować lub kupić
na masę  czekoladową
* 2 duże kremówki
* 2 gorzkie czekolady
* 2 duże łyżki kakao
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka masła
na masę maślaną

* 1 masło
* 2 jajka
* pół szklanki cukru


Sposób przygotowania:

Biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części . Skrapiamy wszystkie części cytryną z cukrem.
krem czekoladowy
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, czekoladę rozpuścić na parze wodnej z łyżką masła.
Dodać do czekolady kakao i ostudzić . Czekoladę dodać pomału do kremówki i wymieszać dokładnie.
Krem czekoladowy dać na 2 warstwy i równomiernie je obłożyć.
masa maślana 

Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy na parze wodnej.  Gdy masa nabierze podwójnej objętości i będzie puszysta należy odstawić miskę z masą i dodać stopniowo do niej masło i mieszając za pomocą miksera. Masą wysmarować cienko cały tort. (wierzch i boki) 
 Tort dać w zimne miejsce żeby masa maślana stwardniała ok 25 min. Na koniec nakładamy masę cukrową. I tort jest gotowy..


8 komentarzy:

  1. Ależ udekorowany... Jak dzieło sztuki wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny tort ;) Mam pytanie odnośnie śmietany kremówki? Jakie to jest duże opakowanie? Mniej więcej ile gramów? Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy kremówka ma być papieska?

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...