sobota, 5 października 2013

Biszkopt ubijany na parze

Biszkopt ubijany na parze jest delikatny i puszysty . Idealny do tortów na wszelkie okazje a także na placki biszkoptowe i rolady. 

Składniki:

* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 0,5 szklanki mąki tortowej
* 1 łyżeczka proszku





Sposób przygotowania:

Piekarnik wstawić na 170 C . 
Do garnka wlać ok. 1 l wody podgrzewać do ok. 80 C ( gorąca ale nie gotująca się)  , do dużej miski blaszanej wbić jajka i cukier postawić na garnek i ubijać ( może być mikserem lub trzepaczką ) Tak długo ubijać aż podwoi swoją objętość i gdy będziemy trzepaczkę wyjmować masa będzie pisać. Odstawić na blat.  

Mąkę ,proszek przesiać i dodawać stopniowo  do masy delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie połączone ze sobą wylać na tortownice ( 21- 25 średnicy) obłożoną papierem do pieczenia . I piec do suchego patyczka ( ok. 45 min)  
Wyjąć z piekarnika i rzucić go na ziemie z ok. 0,5 metra ( po to żeby nie opadł)   i odstawić go do ostygnięcia.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...