sobota, 19 października 2013

Grzyby marynowane



Sezon na grzyby jest wiec kolejne zaprawy . Grzyby są wiec nie ma innego wyjścia żeby je nie za marynować. Ten przepis jest do każdych grzybów leśnych . 

Składniki:

* 1 kg młodych grzybów 
* 125 ml octu
* 2 płaskie łyżeczki soli
* 50 g cukru
* 2 - 3 cebule
* 400 ml wody
* 2-3 liści laurowych
* po kilka ziaren pieprzu , ziela angielskiego 
* na każdy słoiczek ok 10 ziarenek gorczycy
+ 2 litry wrzącej wody

Sposób przygotowania:

Grzyby umyte i obrane zanurzyć w 2 litrach wrzątku odczekać 10 minut i odcedzić . 
Zalewa 
Ocet, sól, cukier, cebula, woda, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie zagotować wszystko razem , do tego dodać obgotowane grzyby , gotować ok 5 - 10 min. Do słoików z gorczycą dodać grzyby i zalać zalewą . Słoiczki od razu zakręcić i odwrócić do góry dnem. Nie ma potrzeby gotowania słoiczków.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...