sobota, 5 października 2013

Biszkopt kakaowy


      

Bardzo dobry przepis na biszkopt.


Pierwszy raz robiłam biszkopt kakaowy,
 dodałam tylko kakao do mojego starego przepisu którego zawsze wychodzi.Do tego przepisu nie trzeba dodawać proszku ale ja zawsze daję na wszelki wypadek.

Składniki:
* 7 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 0,5 szklanki mąki tortowej
* 1 łyżeczka proszku
* 2,5 łyżek kakao ( nie słodzonego ) 





Sposób przygotowania:

Piekarnik wstawić na 170 C . 
Do garnka wlać ok. 1 l wody podgrzewać do ok. 80 C ( gorąca ale nie gotująca się)  , do dużej miski blaszanej wbić jajka i cukier postawić na garnek i ubijać ( może być mikserem lub trzepaczką ) Tak długo ubijać aż podwoi swoją objętość i gdy będziemy trzepaczkę wyjmować masa będzie pisać. Odstawić na blat.  

Mąkę kakao ,proszek przesiać i dodawać stopniowo  do masy delikatnie mieszając. Gdy ciasto będzie połączone ze sobą wylać na tortownice ( 21- 25 średnicy) obłożoną papierem do pieczenia . I piec do suchego patyczka ( ok. 45 min)  
Wyjąć z piekarnika i rzucić go na ziemie z ok. 0,5 metra ( po to żeby nie opadł)   i odstawić go do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...