poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Pasztet Wielkanocny

Składniki:

* 0,5 wątróbka
* 0,5 boczku
* 2 plasterki chleba bez skórki ( zamoczonego w wodzie lub bulionie ) pokrojone w kostkę
* garść suszonych grzybów ( zamoczonych poprzedniego dnia w wodzie) 
* 2 jajka
* 4 ziarenka jałowca
* łyżka rozmarynu
* 2 garści pistacji
* 1 cebula
                                                                                      * sól , pieprz do smaku


Sposób przygotowania : 

 Boczek podsmażamy lekko , dodajemy pokrojoną w kostkę małą cebule smażymy chwileczkę tylko żeby się zeszkliła na koniec dodajemy pokrojona wątróbkę wszystko dusimy ok 3 min.
Gdy wystygnie boczek zmielić przez maszynkę z grzybami i 1 garścią obranych pistacji . Do masy dodajemy odcedzony chleb dodać jajka, przyprawy ( ziarna jałowca i rozmarynu utrzeć w moździerzu ) , dodać obrane całe pistacje i wymieszać. Do posmarowanej formy masłem i bułka tartą . Dajemy masę i pieczemy 45 min w 170-180C
Wielkanocne pasztety

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...