poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Mazurek pomarańczowy

Składniki na kruche ciasto: 

* 35 dag mąki pszennej
*50 g cukru pudru
* 20 dag masła 
* 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
* 2 żółtka
Wszystkie składniki wyrobić. Owinąć folia i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i zrobić rożne kształty , ja zrobiłam okrągłe i przekładamy na blachę ( blacha powinna być wcześniej włożona papierem do pieczenia). Ciasto można posmarować białkiem żeby się ładnie zrumieniły. Piec około 20 min. w temperaturze 200C. Ostudzić

Składniki na kandyzowane plasterki pomarańczy :

* 2 pomarańczę 
* 1,5  szklanki wody 
* 1 szklanka cukru
Pomarańcze pokroić na 5 mm plasterki. Do szerokiego garnka wsypać cukier , wlać wodę. Zagotować , mieszając , do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić plasterki pomarańczy i gotować na średnim ogniu. Podczas gotowania odwracać plasterki. Gotować przez 1 godzinę( lub nawet trochę dłużej) pomarańczę powinny zrobić się szkliste , a z wody i cukru powinien powstać gęsty , kleisty syrop. Gotowe plasterki wyjąć na kruche ciasto.





1 komentarz:

  1. Piękne mazurki, ślicznie ozdobione :) Dzięki za pyszny wpis do mojej akcji na durszlaku :) Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...