środa, 1 maja 2013

Omlet biszkoptowy z bitą śmietaną

Omlet biszkoptowy jest bardzo szybkim i smacznym deserem. Nauczyłam się robić go tak naprawdę na praktykach. U mnie w rodzinie się nigdy nie robiło takich omletów ale mam nadzieje że ot teraz będę częściej je robić :)


Składniki:

* 3 jajka
* szczypta soli
* 1 łyżka mąki 
* bita śmietana

Sposób przygotowania:

Białka ubić mikserem na sztywna masę i dodać szczyptę soli. Do masy dodać żółtka i 1 łyżkę mąki  . Masę delikatnie wymieszać łopatką drewnianą. Przygotować papier do pieczenia i narysować na nich 8 kół o średnicy ok. 10 cm. Wycięte koła wyłożyć na blachę do pieczenia. Masę wyłożyć na koła i wygładzić na płasko. Piec ok. 5-10 min aż się lekko spiecze. Po wyciągnięciu z piekarnika  wyłożyć na wałek i lekko przygnieść by uzyskały kształt odpowiedni. Gdy ostygną można dać też karmelizowane jabłka i na to dać śmietanę, jest to idealne połączenie. 
Smacznego !  

1 komentarz:

  1. Śliczne, kurcze teraz żałuję, że nie chciało mi się przyjść :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...