czwartek, 9 maja 2013

Faworki


Faworki , chrust, chruściki, chrupkie ciastka o słodkim smaku z dodatkiem cukru pudru.Robimy je w czasie karnawału i tłusty czwartek. Podam wam dzisiaj przepis na faworki , które są na zewnątrz kruche a w środku pulchniutkie 

Składniki:

* 250g mąki pszennej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru
* 2 łyżki śmietany
* 1 łyżka octu

Sposób przygotowania:



Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę. Dodać jaja utarte z cukrem , śmietanę i ocet. Zarobić jednolite ciasto, dobrze je wyrobić przez uderzanie o stolnicę. Wyrabianie skończyć w momencie, gdy na przekroju ciasta będzie miało pęcherzyki powietrza. Rozwałkować bardzo cienko ciastko , kroić paski szerokości 2-3 cm i długości 8 cm. Pośrodku każdy pasek naciąć , a ciasto przewinąć . Na patelni głębokiej lub w garnku nalać ok. 2 szklanek oleju lub smalcu. Rozgrzać tłuszcz, do niego wkładać partiami przygotowane faworki i smażyć z obu stron na złoty kolor . Zaraz po usmażeniu posypać cukrem pudrem i można też cukrem waniliowym.



2 komentarze:

  1. Taki tłusty czwartek w maju :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście nawet zapomniałam że dzisiaj czwartek . Ale dokładnie się zgadzam że tłusty czwartek :)

      Usuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...