poniedziałek, 1 kwietnia 2013

Szynka w cieście

Składniki : 

* 2 kg szynki surowej
* 1 pęczek włoszczyzny 
* 2 cebule 
* pieprz, ziele angielsie
Ciasto : 
* 1 kg mąki pszennej 
* 0,5 kg margaryny lub smalcu ( ja użyłam smalcu)
sól , pieprz , papryka słodka

Sposób przygotowania : 

Szynkę moczyć przez 1 godz. w zimnej wodzie , następnie zalać wrzątkiem. Dodać obraną i umytą włoszczyznę , cebulę i przyprawy. Gotować na małym płomieniu ok. 2 godz. Ostudzić wraz z wywar. Zimną szynkę wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.  

 Z mąk przesianej przez sito i tłuszczu zarobić ciasto.  Dodać sól , pieprz , paprykę , skropić zimną wodą i wyrobić ciasto , dodając jak najmniej wody, by ciasto nie było zbyt twarde. Dobrze wyrobione ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować i dokładnie zawinąć nim szynkę.





Ułożyć na blasze, tak by złączenie było od spodu. Na  powierzchni ciasta zrobić kilka otworów dla lepszego odparowania. Piec w 180 C  ok. 1 godziny.


Szynkę można podawać na gorąco lub na zimno , a jako dodatek stosować sos chrzanowy lub tatarski.
Ma zastosowanie szczególnie n uroczyste posiłki , np. śniadanie wielkanocne 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...