Składniki :
* 2 kg szynki surowej
* 1 pęczek włoszczyzny
* pieprz, ziele angielsie
Ciasto :
* 1 kg mąki pszennej
* 0,5 kg margaryny lub smalcu ( ja użyłam smalcu)
sól , pieprz , papryka słodka
Sposób przygotowania :
Szynkę moczyć przez 1 godz. w zimnej wodzie , następnie zalać wrzątkiem. Dodać obraną i umytą włoszczyznę , cebulę i przyprawy. Gotować na małym płomieniu ok. 2 godz. Ostudzić wraz z wywar. Zimną szynkę wyjąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Z mąk przesianej przez sito i tłuszczu zarobić ciasto. Dodać sól , pieprz , paprykę , skropić zimną wodą i wyrobić ciasto , dodając jak najmniej wody, by ciasto nie było zbyt twarde. Dobrze wyrobione ciasto pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz. Następnie ciasto rozwałkować i dokładnie zawinąć nim szynkę.
Ułożyć na blasze, tak by złączenie było od spodu. Na powierzchni ciasta zrobić kilka otworów dla lepszego odparowania. Piec w 180 C ok. 1 godziny.
Szynkę można podawać na gorąco lub na zimno , a jako dodatek stosować sos chrzanowy lub tatarski.
Ma zastosowanie szczególnie n uroczyste posiłki , np. śniadanie wielkanocne
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz