środa, 25 grudnia 2013

Sernik Wiedeński


Sernik wiedeński się trochę różni od normalne sernika. Różni się na przykład tym że jest o wiele niższy niż normalny sernik. Jest puszysty i wilgotny w środku . Przepis ten jest moją rodziną tradycją . 



Składniki: 

* 500 g twarogu
* 200 g cukru 
* 150 g masła
* 6 jajek
* 30 g rodzynek 
* 30 g migdałów
* skórka otarta z cytryny 
* czubata łyżka kartoflanki ( mąki ziemniaczanej) 
* 1 cukier waniliowy



Sposób przygotowania:

            Twaróg zmielić 2-krotnie , migdały sparzyć, obrać ze skórki, drobno posiekać- dokładnie wymieszać z twarogiem.
            Żółtka utrzeć z cukrem do białości, połączyć z twarogiem , dodać stopione i ostudzone masło, startą skórkę z cytryny, mąkę ziemniaczaną , rodzynki , cukier waniliowy i na koniec ubite białka z szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z twarogiem. 
             Masę nałożyć do wysmarowanej masłem i wysypaną tartą bułką tartą tortownicy.
  Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 C i piec ok. 45 min aż lekko zbrązowieje . 
           Po ostygnięciu wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladą.

Smacznego ! :) 




1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...