Składniki na ciasto:
* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki cukru na karmel
* 3 łyżki wody na karmel
* 2,5 łyżki miodu
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki margaryny
* 3 łyżki przyprawy do pierników
* 1 jajko
* 1 łyżeczka cynamonu
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżka śmietany słodkiej
Sposób przygotowania:
Do przesianej mąki wpić całe jajo. Na patelnie zrumienić 2 łyżki cukru na kolor brązowy. Dodać 3 łyżki wrzącej wody, wymieszać i zagotować. Następnie roztopić margarynę z miodem , dodać cukier , przyprawę korzenną , cynamon i uprzednio przygotowany karmel. Płyn ten po lekkim wychłodzeniu wlać do mąki i zarobić ciasto. Dodać śmietanę wymieszaną z soda. Całość wymieszać . Ciasto wyłożyć na stolnice i dobrze wyrobić ręką. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy pierniki foremkami. Układać na blaszkę każdą część i piec w nagrzanym piekarniku 170-180 C przez 25 min lub mniej aż się zrumienią. Upieczone fpierniki, ostudzimy i dekorujemy je jak na zdjęciu lukrem królewskim.
przepiękne :)
OdpowiedzUsuńJak ładnie przyozdobione :)
OdpowiedzUsuńZapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.
OdpowiedzUsuńSzczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:
www.nps-mix.pl/konkurs