sobota, 7 grudnia 2013

Pierniczki 2013

Co roczna tradycja pieczenie pierników. Nie wyobrażam sobie jak by na święta nie pachniało pomarańczami i piernikami.   

Składniki na ciasto:

* 1,5 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki cukru na karmel
* 3 łyżki wody na karmel
* 2,5 łyżki miodu
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki margaryny
* 1 jajko
* 1 łyżeczka cynamonu 
* 2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 łyżka śmietany słodkiej










Sposób przygotowania:


Do przesianej mąki wpić całe jajo. Na patelnie zrumienić 2 łyżki cukru na kolor brązowy. Dodać 3 łyżki wrzącej wody, wymieszać i zagotować. Następnie roztopić margarynę z miodem , dodać cukier , przyprawę korzenną , cynamon i uprzednio przygotowany karmel. Płyn ten po lekkim wychłodzeniu wlać do mąki i zarobić ciasto. Dodać śmietanę wymieszaną z soda. Całość wymieszać . Ciasto wyłożyć na stolnice i dobrze wyrobić ręką. Rozwałkować na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy pierniki foremkami.  Układać na blaszkę każdą część i piec w nagrzanym piekarniku 170-180 C przez 25 min lub mniej aż się zrumienią. Upieczone fpierniki, ostudzimy i dekorujemy je jak  na zdjęciu lukrem królewskim.

3 komentarze:

  1. Zapraszam autora oraz czytelników do wzięcia udziału w konkursie świątecznym na najlepszą potrawę.

    Szczegóły konkursu wraz z nagrodami (zapas przypraw) na stronie:

    www.nps-mix.pl/konkurs

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...