czwartek, 17 stycznia 2013

Zupa Z Jarmużu

Składniki:

*0,5 jarmużu przymrożonego
* 200 g cebuli,
* 150 g selera
* 200 g ziemniaków
* 250 ml ( 1 szklanka ) mleka
* 20g (1 łyżka) masła
*125 ml (1/2 szklanki) śmietany
* 4 ząbki czosnku
*zielona pietruszka
*szczypiorek
* sól, pieprz

Sposób Przygotowania:

Seler i ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Cebule obrać, opukać, pokroić razem z selerem, włożyć do średniego garnka, dodać masło, osolić i poddusić tak , aby cebula zmiękła, lecz sie nie zrumieniła. Następnie zalać litrem wrzącej wody i gotować 10 min , po czym dodać pokrojone ziemniaki i dalej gotować. 
Jarmuż umyć, oczyścić, usuwając zgrubiałe nerwy i ogonki liściowe, rozdrobnić i wrzucić do gotujących się warzyw, gdy te zmiękną. Gotować w odkrytym garnku 2 min. Odstawić, dodać mleko i przetrzeć przez sito lub zmiksować. Wykończyć zupę podgrzewając, dodając śmietanę, posiekaną zieleninę i roztarty czosnek oraz przyprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę można podawać również z grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...