niedziela, 10 listopada 2013

Rogale Marcińskie

Rogaliki Marcińskie podaje się w święto Marcina.

Składniki :

* 1 kg mąki + mąka do podsypania
* 300 g tłuszczu ( masło lub margaryna)
* 4 jajka
* 1 cukier waniliowy
* 0,5 l mleka
* 1 kostka drożdży
* 3 łyżki cukru
* szczypta soli
Nadzienie
*0,5 kg płatków owsianych
*300 g masła
*200 g cukru
* 2 żółtka
* 5 kropli olejku migdałowego
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka orzechów
Można na nadzienie przynieść marmoladę lub gotową masę makową

Sposób przygotowania:

Nadzienie:
Płatki owsiane wysypać na blaszkę i włożyć do piekarnika 180C i lekko zrumienić, ostudzić
Masło utrzeć z cukrem i żółtkami dodać płatki , orzechy i olejek.
Ciasto
*Przesiać mąkę do miski
 * Rozczyn :Podgrzać 1 szklankę mleka (ma być letnie) dodać 1 łyżkę cukru , drożdże, wymieszać i ok. 1,5 szklanki mąki z miski,wymieszać ma być konsystencja kwaśnej śmietany , pozostawić do wyrośnięcia do podwójnej objętości .
* Rozpuścić 50 g tłuszczu dodać do niej 1 szklankę mleka.
* Jaja ubić z cukrem waniliowym , 2 łyżkami cukru i szczyptą soli.
* Wszystkie składniki ( ciasto + rozczyn) połączyć wyrobić i pozostawić do wyrośnięcia  do podwojenia objętości.
* Ciasto rozwałkować i kłaść na nie widelcem kawałki pozostałego tłuszczu , tłuszcz rozprowadzić po całym cieście . Wałkować jak ciasto francuskie. Wałkowanie powtórzyć z 5 razy. Ciasto rozwałkować ponownie i formować większe rogaliki i dodać nadzienie. Uformowane rogaliki posmarować rozbełtanym jajkiem .
Piec w 180 C do momentu aż się zrumienią.
Gdy ostygną można je posmarować lukrem (jak kto woli) Przepis na lukier : 6 łyżek cukru pudru, 3 łyżki gorącej wody, 2 łyżki mleka , wszystko razem wymieszać i posmarować rogaliki i podsypać orzechami.
Smacznego ! :)

1 komentarz:

  1. pięknie się prezentują i z pewnością smakują o niebo lepiej niż te przereklamowane na Poznańskim rynku, w których i łupiny się trafiają...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...