piątek, 30 sierpnia 2013

Cukinia faszerowana z sosie koperkowym


Dzisiaj przygotowałam na działce obiad dla rodzinki , idę na ogród patrze i szukam inspiracji , widzę cukinię więc postanowiłam zrobić przepis na cukinię faszerowaną . Taką cukinię można podawać z sosem np tak jak ja koperkowym lub pomidorowym. 

Składniki :  

* 1 duża cukinia
* 1 średnia cebula
* 1 pomidor
* 1 jajko
* ok. 300 g mięsa mielonego
* 3 ząbki czosnku
* pieprz , sól do smaku
* pół łyżeczki papryki słodkiej
* pół łyżeczki chili 

Do sosu
* sól lub wegeta do smaku
* 0,4 l wody
* 3 łyżki pokrojonego koperku
* mąka lub śmietana do zaciągnięcia. 

Sposób przygotowania: 

Do większej miski wkładamy mielone  wkładamy pokrojoną w kostkę cebulę , pomidora, czosnku. Doprawiamy papryką , chili, pieprzem i solą . Wbijamy jajko i mieszamy wszystko do jednolitej konsystencji.
Cukinie myjemy,  przekrawamy wzdłuż i wydrążamy . Gdy wydrążymy cukinię lekko ją solimy i pieprzymy. Farsz wkładamy do cukinii i smażymy na patelni z dodatkiem oleju. Smażymy z obu stron ok 5 min. Gdy już mam lekko podsmażoną cukinię obracamy ją do góry z farszem . Dolewamy wody i przykrywamy na ok 10 min. Gdy cukinia będzie już miękka wykładamy je na talerz . Robimy sos . Do wody dodajemy koperek i sól lub wegete , zaciągamy 3 łyżkami mąki lub śmietaną. Do cukinie można podawać z ziemniakami. 

1 komentarz:

  1. Latem nieustannie zajadam się taką cukinią :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...