wtorek, 6 sierpnia 2013

Tort bezowy malinowo-borówkowy


Beza ,Pavlova idealna na upalne imprezy . Fajnie się komponuje z takimi dodatkami jak borówki czy maliny ja postanowiłam połączyć te dwa idealne owoce i jak widać całkiem, całkiem to wygląda ;) 

 Składniki:

* 5 białek 
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* 300 g cukru
* 2,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Krem śmietankowy
* 300 g słodkiej , płynnej zimnej śmietanki 30 - 36 % 
* ok . 3-4 łyżeczki cukru 

Dodatkowo: 

* 150 g malin
* 150 g borówek amerykańskic


Sposób przygotowania:


Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 180C ( najlepiej z termoobiegiem) Później odrazu po włożeniu zmienić na 140C

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze od pieczenia narysować jeden okrąg o średnicy 24cm.


Przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Gdy piana jest już ubita (ale nie na sztywno) dodawać stopniowo cukier , aż się rozpuści i gdy będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .

Ubitą pianę nałożyć delikatnie na okrąg równomiernie.


Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po wypieczeniu otworzyć lekko piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Beza jest lepsza gdy pozostanie do ostygnięcia na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca wtedy wiemy że nam beza wyszła .



Przygotować krem .Śmietanę ubić na sztywno dodać cukier . I ją nałożyć na wierzch na beze , posypać owocami

Tort bezowy można podawać od razu lub przechować w lodówce .Ale gdy chcemy go np. podać na następny dzień najlepiej do śmietany dodać śmietanę fix i wtedy śmietana nie zmieni nam swojej konsystencji .

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...