Składniki:
* 6 białek
* 2 łyżeczki soku z cytryny
* szczypta soli
* 340 g cukru
* 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem kakaowy:
* 500 g słodkiej , płynnej śmietany 30-36%
* 100 g słodkiego kakao
Dodatkowo:
* ok 125g truskawek
* ok. 125g borówek amerykańskich
* 1 granat
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać do temperatury 120C ( najlepiej z termoobiegiem).
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 24cm.
Przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Gdy piana jest już ubita (ale nie na sztywno) dodawać stopniowo cukier , aż się rozpuści i gdy będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .
Ubitą pianę nałożyć delikatnie na 2 okręgi równomiernie .
Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po wypieczeniu otworzyć lekko piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Beza jest lepsza gdy pozostanie do ostygnięcia na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca wtedy wiemy że nam beza wyszła
Tort bezowy można podawać od razu lub przechować w lodówce .Ale gdy chcemy go np. podać na następny dzień najlepiej do śmietany dodać śmietanę fix i wtedy śmietana nie zmieni nam swojej konsystencji .
bardzo ładnie Ci wyszedł i fajnie udekorowany:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny! Mama musiała być zachwycona :)
OdpowiedzUsuń