Nie ukrywam że to nie jest to do końca mój przepis ale jest trochę podrasowany pod mój smak :) Mam nadzieje że wy lubicie takie połączenia :)
Składniki:
*150 g wędzonego łososia
* 450 g mrożonego szpinaku
* 4 jajka
* 1/3 łyżeczki gałka muszkatołowej
* sól, pieprz do smaku
* 4 łyżki koperku
* 200 g twarogu
* 3 łyżki mascarpone
* 1 łyżka skórki z cytryny
* 2 łyżki masła
Sposób przygotowania:
Szpinak podusić na maśle , przyprawić solą.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z szczyptą soli . Szpinak wymieszać z żółtkami i pianą z białek. Doprawić gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 minut w temp. 200 C , lekko wystudzić.
Ser wymieszać z mascarpone , skórką i koperkiem , doprawić solą i sokiem z cytryny. Rozsmarować na szpinakowym cieście (ciepłym) na wierzch położyć kawałki łososia, zrolować. Zawinąć na foli spożywczej i włożyć do lodówki na min. 2 godziny
Racja łosoś kocha się w szpinaku i mascarpone :) a ja w nich razem wziętych :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie się prezentuje :) Robiłam coś podobnego na święta, ale trochę inny miałam skład masy serowej :) Mi osobiście średnio smakowało, bo nie przepadam za łososiem, ale gości byli zachwyceni :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię połączenie szpinaku i łososia;)
OdpowiedzUsuńuwodzi mnie swoimi kolorami :)
OdpowiedzUsuńPiękna Ci wyszła, i te kolorki)))
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda!
OdpowiedzUsuńzrobilam , rewelacja i smakowo i dla oka!!!!!! dziekuje za ten przepis!!!!!!!
OdpowiedzUsuń