Składniki:
* 1,25 kg karpia
* 100 g włoszczyzny
* sól
Sos:
* 50 g masła
* 40 g mąki
* 1/8 l wina czerwonego
* wywar z ryby
* 50 g pierników (katarzynek)
* sól
* kwasek cytrynowy
* 30 g cukru (karmel)
* 30 g rodzynek
* 30 g migdałów
Żywą rybę opłukać , zabić, wypatroszyć,oczyścić z łusek ,obrać i po umyć pociąć w dzwonka , posolić na godzinę przed przyrządzaniem , włożyć do porcelanowego naczynia.
Włoszczyznę opłukać , oczyścić , ugotować 1 litr wywaru , odcedzić . Na wrzący wywar włożyć rybę i jadalne oczyszczone wnętrzności . ugotować na wolnym ogniu 20 min, rybę odcedzić , wywar odcedzić , odparować do 3/4 litra objętości.
Stopić masło , dodać masło , zrumienić ciągle mieszając , odstawić. Zasmażkę rozprowadzić winem i wywarem z ryby do odpowiedniej gęstości , zagotować , dodać pokrojony lub roztarty piernik , rozgotować go ok 10 min , sos przetrzeć przez sito.
Do sosu dodać soli , kawsku cytrynowego i cukru do smaku, zabarwić go karmelem na kolor ciemnozłoty.
Oczyścić rodzynki i sparzyć migdały, pokroić w piórka dodać do sosu. Kawałki ryb dodać do dość wysokiego pojemnika najlepiej jakiego żaroodpornego. Kawałki ryb zalać sosem . Podawać na ciepło.
Smacznego !
Super karp, muszę wypróbować, ja w tym roku robiłam w migdałach wg Okrasy(,kuchnia lidla,), również pycha :)
OdpowiedzUsuńBardzo się chwali, że staropolskie smaki goszczą na stole Młodej gospodyni :-)
OdpowiedzUsuń