Bagietka pszenna zwykła trochę mi się znudziła postanowiłam zrobić coś innego , kiedyś widziałam w telewizji fajny przepis na chleb pomidorowy i zapisałam sobie go ale oczywiście zgubiłam . Normalne jak to moja siosta mówi u mnie. Więc to mój przepis na bagietkę pomidorową z bazylią.
Składniki:
*350 g mąki pszennej typ 650 ( + 30 g po wyrośnięciu)- *500 ml soku pomidorowego lub świeże zblenderowane
- *5 łyżki posiekanych liści bazylii
- *łyżka oliwy
- *20 g drożdży świeżych
- *łyżeczka soli
- *1/2 łyżeczki cukru
- *2 ząbki czosnku
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy do miski i mieszamy z solą i drożdżami rozrobionymi w cukrze. Liście świeżej bazylii drobno kroimy i dodajemy resztę suchych składników.
W małym rondelku podgrzewamy sok z pomidorów tak , aby był letni ale nie za gorący. Sok wlewamy do misy z pozostałymi składnikami i zaczynamy wyrabiać ciasto . Po chwili dodajemy oliwę i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Znowu wyrabiamy przez ok 5 min. aż ciasto będzie elastyczne, ale może się troszeczkę kleić do rąk . Przekładamy je do naoliwionej miski i przykrywamy ręcznikiem suchym i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
Podrośnięte ciasto przekładamy na blat . Podsypujemy mąka i chwilę wyrabiamy i formujemy podłużne 2 bagietki i przekładamy ręcznikiem (tak jak na zdjęciu żeby nie straciła swój kształt ) i dodatkowym ręcznikiem okrywamy je ponownie na 30 min. Po dalszym wyrośnięciu przekładamy bagietki na blaszkę wyłożonym pergaminem do pieczenia.
Pieczemy bagietki przez ok. 20 min w temperaturze 220 stopni , następnie zmniejszamy do 190 stopni i pieczemy przez 10 min. Bagietki są gotowe .
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz