Składniki na kruche ciasto:
* 140 g masła o temperaturze pokojowej
* 1 żółtko
* 1 łyżeczka cukru pudru
* 40 ml mleka o temperaturze pokojowej
* 180 g mąki pszennej
+Wszystkie składniki na kruche ciasto zmiksować żeby wszystkie składniki się połączyły . Ciasto owinąć folią , spłaszczyć żeby szybciej nam się ochłodziło na co najmniej 1- 1,5 godziny .
+ Formę na tartę o średnicy 25 cm posmarować dokładnie masłem i lekko oprószyć mąką.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i wyłożyć nim formę , ponakuwać gęsto widelcem ( jak ciasto będzie dobrze pokrzekuwane nie podniesie się nam)
+ Nagrzać piekarnik do 200C . Wstawić ciasto i piec przez ok 30 minut aż do momentu aż ciasto będzie nam się rumienić. Wyjąć z piekarnika , wystudzić .
Ponadto:
* ok 500 g truskawek
* 300 ml śmietany kremówki 30 % lub 36 %
* 2 łyżki cukru + 2 łyżki i do kremówki
Na kruchym spodzie wyłożyć ubita kremówkę z cukrem na sztywno , rozprowadzić. Na wierzch dodać 300 g truskawek . Pozostałe truskawki zblędować , dodać cukier wymieszać i wylać na truskawki .
SMACZNEGO !
Też niedawno robiłam tartę z truskawkami, to jest sposób na fantastyczne ich wykorzystanie. Ładnie Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń