środa, 24 lipca 2013

Karkówka z kurkami w sosie koperkowym

Uwielbiam ten przepis na karkówkę najlepiej właśnie smakuje w lipcu gdy już są kurki . Kurki dają idealny smak w karkówce. Przepis na karkówkę dostałam od mamy. Zawsze od małego uczyłam się coś tam robić dobrego w kuchni .     

 Składniki : 

* 400-500 g karkówki 
* 200 g kurek 
* 4 średnie cebule 
* ok. 2 łyżek oliwy rzepakowej 
* sól , pieprz 
*  3 ziela angielskie
* 2 liście bobkowe
* 1,5 l wody
SOS 
* 3 łyżki mąki 
 * pęczek koperku
* sól pieprz
* 300 ml woda


Sposób przygotowania:

Karkówkę kroimy na dość duże plastry tak jak do kotletów tylko je nie ubijamy przyprawiamy tylko sola i pieprzem, lekko przysmażyć na  głębokiej patelni z oliwą. Karkówkę zalewamy wodą i dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę cebulę ( cebulki nie będzie prawie czuć na końcu wiec się nie bójcie się tak dużo jej dawać ) i kurki ( jak są dość duże to pokroić na mniejsze ) dodajemy jeszcze liście bobkowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Gdy karkówki są miękkie Wykładamy je na talerz lub na coś innego. Z wywaru od karkówki robimy sos rozrabiamy mąkę z woda i wlewamy pomału i szybko mieszamy , dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy karkówkę z powrotem do  sosu , czekamy aż nam się zagotuje sos i lekko zgęstnieje. ;)
Do karkowi najlepiej dodać ziemniaki . 

SMACZNEGO !   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...