Uwielbiam ten przepis na karkówkę najlepiej właśnie smakuje w lipcu gdy już są kurki . Kurki dają idealny smak w karkówce. Przepis na karkówkę dostałam od mamy. Zawsze od małego uczyłam się coś tam robić dobrego w kuchni .
Składniki :
* 400-500 g karkówki
* 200 g kurek
* 4 średnie cebule
* ok. 2 łyżek oliwy rzepakowej
* sól , pieprz
* 3 ziela angielskie
* 2 liście bobkowe
* 1,5 l wody
SOS
* 3 łyżki mąki
* pęczek koperku* sól pieprz
* 300 ml woda
Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy na dość duże plastry tak jak do kotletów tylko je nie ubijamy przyprawiamy tylko sola i pieprzem, lekko przysmażyć na głębokiej patelni z oliwą. Karkówkę zalewamy wodą i dodajemy pokrojone w dość dużą kostkę cebulę ( cebulki nie będzie prawie czuć na końcu wiec się nie bójcie się tak dużo jej dawać ) i kurki ( jak są dość duże to pokroić na mniejsze ) dodajemy jeszcze liście bobkowe i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu ok. 1 godziny. Gdy karkówki są miękkie Wykładamy je na talerz lub na coś innego. Z wywaru od karkówki robimy sos rozrabiamy mąkę z woda i wlewamy pomału i szybko mieszamy , dodajemy pokrojony koperek i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy karkówkę z powrotem do sosu , czekamy aż nam się zagotuje sos i lekko zgęstnieje. ;)
Do karkowi najlepiej dodać ziemniaki .
SMACZNEGO !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz