środa, 31 lipca 2013

Pikantna sałatka warzywna w zalewie octowej

Dopiero od 4 lat w moim domu rodzinnym zaprawia się tego typu sałatki, ta zasmakowała nam najbardziej. Jest bardzo prosta i pasuje do wielu dań obiadowych.

Składniki:

*1 kapusta
* 0,5 kg marchewek 
* 3 papryki
* 2 kg ogórków 
* 5 zielonych pomidorów 
* 4 papryczki chili 
* 4 duże cebule
ZALEWA
* 1 szklanka octu 
* 4 szklanki wody
* 1,5 łyżki soli 
* 4 łyżki cukru 
* 5 pokruszonych listków bobkowych 
* 10 ziarenek ziela angielskiego

Sposób przygotowania :

Kapustę poszatkować ,marchew, pomidory, cebule pokroić w talarki , paprykę w paski , papryczkę chili wydrążyć z pestek i pokroić w cienkie paseczki zasypać dwoma czubatymi łyżkami soli i wymieszać , odstawić na min. 6 godzin lub na całą noc. 
ZALEWA Zagotować wszystkie składniki i odstawić do wystygnięcia. 
Wracając do warzyw odcedzić powstały sok , warzywa włożyć do słoiczków ( ok. 15 słoiczków 300ml)
zalać zimną zalewą zakręcić , pasteryzować od 10 do 15 min od zagotowania. Słoiczki wyjąć z wody i obrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...