niedziela, 5 stycznia 2014

Szynka z łopatki

Naprawdę dobry przepis na wędlinę z łopatki . Jest fajnie otoczona żelatyną co oznacza że się nie kruszy . Ja chciałam mieć żelatynę wiec jak widać na zdjęciu jest lekka żelatyna na wędlinie :) 


Składniki:

* 900 g łopatki 
* 14 g soli
* 40 g żelatyny spożywczej
* 2-3 ząbki czosnku 
* 5 ziaren pieprzu czarnego
* 1/4 łyżeczki słodkiej papryki
* 50 ml wody + 3 łyżki wody
* 1/4 łyżeczki pieprzu


Sposób przygotowania:


Mięso umyć , lekko ponacinać , żelatynę zamoczyć w szklance z  zimną wodą i odczekać aż napęcznieje. 3 łyżki wody wymieszać z solą , papryką  , pieprzem. Mięso dokładnie posmarować przyprawami , następnie czosnek i ziarnka pieprzu ponatykać równomiernie gdzie się da. Do szynkowaru na dno dajemy pół napęczniałej żelatyny , następnie cały kawałek mięsa i na wierzch resztę żelatyny. Na dno garnka dajemy zakrętkę i stawiamy na niej zamknięty szynkowar. Zalewamy wodą do zaznaczonego miejsca. gdy zagotuje nam się woda zmniejszamy ogień jak najmniejszy i parzymy 65 min. Szynkowar wyciągamy i gdy chcemy mieć lekką galaretkę na mięsie to tylko go odkładamy aż ostygnie a gdy nie chcemy mieć galaretki to na czas stygnięcia obracamy szynkowar później gdy nam szynkowar ostygnie przekładamy go do lodówki na minimum 10 godzin. Po tym czasie dno szynkowaru zanurzamy w gorącej wodzie na 2 sekundy, otwieramy i wyciągamy szynkę. 





 

1 komentarz:

  1. uwielbiam takie wędliny a u nas w domu specjalizuje się w nich mąż:) muszę się mu przypomnieć, bo narobiłaś mi apetytu:) pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...