To idealny tort dla czekoladoholików.
Składniki :
*Biszkopt kawowy przygotować
* masę cukrową przygotować lub kupić
na masę czekoladową
* 2 duże kremówki
* 2 gorzkie czekolady
* 2 duże łyżki kakao
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka masła
na masę maślaną
* masę cukrową przygotować lub kupić
na masę czekoladową
* 2 duże kremówki
* 2 gorzkie czekolady
* 2 duże łyżki kakao
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka masła
na masę maślaną
* 1 masło
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
Sposób przygotowania:
Biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części . Skrapiamy wszystkie części cytryną z cukrem.
krem czekoladowy
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem, czekoladę rozpuścić na parze wodnej z łyżką masła.
Dodać do czekolady kakao i ostudzić . Czekoladę dodać pomału do kremówki i wymieszać dokładnie.
Krem czekoladowy dać na 2 warstwy i równomiernie je obłożyć.
masa maślana
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy na parze wodnej. Gdy masa nabierze podwójnej objętości i będzie puszysta należy odstawić miskę z masą i dodać stopniowo do niej masło i mieszając za pomocą miksera. Masą wysmarować cienko cały tort. (wierzch i boki)
Tort dać w zimne miejsce żeby masa maślana stwardniała ok 25 min. Na koniec nakładamy masę cukrową. I tort jest gotowy..
Krem czekoladowy dać na 2 warstwy i równomiernie je obłożyć.
masa maślana
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy na parze wodnej. Gdy masa nabierze podwójnej objętości i będzie puszysta należy odstawić miskę z masą i dodać stopniowo do niej masło i mieszając za pomocą miksera. Masą wysmarować cienko cały tort. (wierzch i boki)
Tort dać w zimne miejsce żeby masa maślana stwardniała ok 25 min. Na koniec nakładamy masę cukrową. I tort jest gotowy..
Piękny! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńAleż udekorowany... Jak dzieło sztuki wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńPiękny tort ;) Mam pytanie odnośnie śmietany kremówki? Jakie to jest duże opakowanie? Mniej więcej ile gramów? Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJa daje 350 g
UsuńCzy kremówka ma być papieska?
OdpowiedzUsuńKremówka czyli śmietana 30 %
Usuń