Składniki:
* 2 duże garście suszonych grzybów
* 1 słoiczek koncentratu pomidorowego* 2 kg kiełbasy
* ok. 0,5 kg wędzonego boczku
* 4 suszone śliwki
* 2 cebule
* 3 ząbki czosnku
*1 łyżkę chili
* 7 liści laurowych
* 7 ziaren ziela angielskiego
*10 ziaren pieprzu
*1 łyżka papryki słodkiej
* pieprz, sól i cukier do smaku
Sposób przygotowania :
Bigos zrobiłam do słoików zmyślą o świętach Bożego Narodzenia
* Przygotowujemy przegotowaną gorącą wodę i zalewamy grzyby, przykrywamy żeby się zmoczyły (najlepiej zrobić to dzień przed )
* W dużym garnku podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek , dodajemy kiełbasę i boczek i chwilę podsmażamy.
* Dodajemy pokrojoną białą kapustę podlewamy ok. 3 szklankami wody i dusimy tak długo , aż kapusta będzie miękka, W międzyczasie dodajemy namoczone grzyby i wszystkie przyprawy.
* Dodajemy pokrojoną kiszoną kapustę. Gdy kapusta będzie miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i co jakiś czas mieszamy i podlewamy wodą ponieważ ona zagęści nam bigos. Tak dusimy przez ok. pół godziny i do smaku dodajemy sól, pieprz i cukier.
* Bigos gotowy SMACZNEGO !
Bigos najlepiej smakuje na następny dzień !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz