Te drożdżówki robiłam pierwszy raz na praktykach są bardzo dobre i mięciutkie. Można je podawać z cukrem pudrem lub z lukrem. Ja poszłam na łatwiznę i podałam do kawki z cukrem pudrem.
Składniki :
ok 18 drożdżówek* 0,5 kg mąki pszennej
* 1 kostka margaryny/ masła
* 3 łyżki śmietany 18 %
* 1 jajko
* 50g drożdży
* 3 łyżek cukru
*szczypta soli
*szczypta soli
Dodatki do nadzienia
* opakowania budyniu
* 1 l mleka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* jabłka
Sposób przygotowania:
Budyń ugotować tak jak na opakowaniu jest napisane z dodatkiem mąki ziemniaczanej i odstawić do ostygnięcia.
Rozczyn znaczy drożdże z cukrem wymieszać aż do płynnej konsystencji dodać do tego śmietanę i jajko. to razem wszystko wymieszać.
Mąkę przesiać na stolnice dodać sól ,margarynę/ masło i drobno posiekać tłuszcz w mące.
Gdy już mamy pokrojony tłuszcz dodajemy rozczyn i ugniatamy aż nam powstanie jednolite lekko klejące ciasto. Ciasto wkładamy na ok 15 minut do lodówki. W tym czasie myjemy, obieramy jabłka i kroimy w dość dużą kostkę i mieszamy z 3 łyżeczkami cynamonu lub więcej jak kto woli.
Ciasto i stolnice lekko podsypujemy mąką i rozwałkowujemy w dość duży prostokąt. Na nasze ciasto dajemy ostygnięty budyń i rozprowadzamy go równomiernie. Na budyń dajemy jabłka z cynamonem . Gdy mamy już wszystko rozprowadzone zwijamy w roladę i kroimy w paski ok 3 cm. Posmarować je delikatnie mlekiem lub jajkiem . Pieczemy w 180 C aż do zrumienienia ok ( 20 - 30 min )
Uwielbiam domowe drożdżówki ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyglądają takie ślimaczki :) Z budyniem musiały być pyszne!
OdpowiedzUsuń