niedziela, 13 października 2013

Tort ze smerfami

Tort zrobiony na urodziny dla czterolatki.  W stylu angielskim. 

 Składniki:

masa truskawkowa
* 2 kisiele truskawkowe
* 500 g truskawek ( mrożone lub świeże)
* 5 łyżek cukru
krem śmietankowy
* 4 duże kremówki
* 1 cukier waniliowego
* 3 łyżki cukru
masa maślana
* 1 masło
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
+ masa cukrowa

Sposób przygotowania:

Biszkopt przekrawamy na 2 lub 3 części . Skrapiamy wszystkie części cytryną z cukrem.

masa truskawkowa
Truskawki umyć ( lub odmrozić) rozdrobnić widelcem zagotować z cukrem i 0,5 l wody ( lub soku z odmrożonych truskawek) zagotować i dodać rozmieszany z odrobina wody kisiel. Zostawić do ostygnięcia
krem śmietankowy
Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym. 
Na 2 plastry biszkoptu nałożyć masę truskawkową rozsmarować , na to nałożyć ubitą kremówkę .  
Na koniec zrobić masę maślaną 


Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy na parze wodnej.  Gdy masa nabierze podwójnej objętości i będzie puszysta należy odstawić miskę z masą i dodać stopniowo do niej masło i mieszając za pomocą miksera. Masą wysmarować cienko cały tort. (wierzch i boki) 
 Tort dać w zimne miejsce żeby masa maślana stwardniała ok 25 min. Na koniec nakładamy masę cukrową i wszystkie do niego dodatki. Tort jest gotowy.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...