Tort zrobiony na urodziny dla czterolatki. W stylu angielskim.
Składniki:
masa truskawkowa
* 2 kisiele truskawkowe
* 500 g truskawek ( mrożone lub świeże)
* 5 łyżek cukru
krem śmietankowy
* 4 duże kremówki
* 1 cukier waniliowego
* 3 łyżki cukru
masa maślana
* 1 masło
* 2 jajka
* pół szklanki cukru
+ masa cukrowa
Sposób przygotowania:
masa truskawkowa
Truskawki umyć ( lub odmrozić) rozdrobnić widelcem zagotować z cukrem i 0,5 l wody ( lub soku z odmrożonych truskawek) zagotować i dodać rozmieszany z odrobina wody kisiel. Zostawić do ostygnięcia
krem śmietankowy
Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym.
Na 2 plastry biszkoptu nałożyć masę truskawkową rozsmarować , na to nałożyć ubitą kremówkę .
Jajka i cukier wkładamy do miski i ubijamy na parze wodnej. Gdy masa nabierze podwójnej objętości i będzie puszysta należy odstawić miskę z masą i dodać stopniowo do niej masło i mieszając za pomocą miksera. Masą wysmarować cienko cały tort. (wierzch i boki)
Tort dać w zimne miejsce żeby masa maślana stwardniała ok 25 min. Na koniec nakładamy masę cukrową i wszystkie do niego dodatki. Tort jest gotowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz