Składniki:
* 5 białek
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* szczypta soli
* 300 g cukru
* 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Krem kawowy
* 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
* 300 g słodkiej , płynnej śmietanki 30 - 36 %
* 4 łyżeczki gorącej wody
* ok . 3-4 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
* 150 g porzeczek czerwonych
* 150 g borówek amerykańskich
Sposób przygotowania:
Piekarnik nagrzać najpierw do temperatury 180C ( najlepiej z termoobiegiem) Później odrazu po włożeniu zmienić na 140C
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na papierze od pieczenia narysować jeden okrąg o średnicy 24cm.
Przygotować bezę. Białka z solą ubić na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Gdy piana jest już ubita (ale nie na sztywno) dodawać stopniowo cukier , aż się rozpuści i gdy będzie sztywna i lśniąca. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną .
Ubitą pianę nałożyć delikatnie na okrąg równomiernie.
Piec w nagrzanym piekarniku 1,5 godziny. Po wypieczeniu otworzyć lekko piekarnik i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Beza jest lepsza gdy pozostanie do ostygnięcia na całą noc. Beza powinna być chrupiąca z zewnątrz a w środku ciągnąca wtedy wiemy że nam beza wyszła .
Przygotować krem kawowy .Kawę rozpuścić w wodzie i pozostawić do ostygnięcia Śmietanę ubić na sztywno dodać kawę i cukier . I ją nałożyć na wierzch na beze , posypać owocami
Tort bezowy można podawać od razu lub przechować w lodówce .Ale gdy chcemy go np. podać na następny dzień najlepiej do śmietany dodać śmietanę fix i wtedy śmietana nie zmieni nam swojej konsystencji .
Uwielbiam ten tort !! Polecam z kiwi wypróbować :D
OdpowiedzUsuńhttp://nietylkokuchnia.blogspot.com/