sobota, 24 sierpnia 2013

Wiśniowa nalewka

Jest to bardzo łatwy przepis na nalewkę wiśniową. Co roku u mnie w domu się znajduje mam nadzieje że u was w domu tez niedługo zagości . 

 Składniki: 

* 3/4 pojemnika wiśni ( ok. 5 kg wiśni) 
* 1/4 pojemnik spirytusu 
* Do nalewki słodkiej 1 kg cukru / 5 kg wiśni 
Do nalewki półwytrawnej 0,75 kg cukru / 5 kg wiśni 
Do wytrawnej 0,30 kg cukru / 5 kg wiśni

Sposób przygotowania : 

Gąsior czysty i suchy napełnić do trzech czwartych dojrzałemu wiśniami, zostawiając w jednej trzeciej części pestki. Nalać to najlepszym spirytusem do pełna i pozostawić w piwnicy lub w ciemnym miejscu na kilka tygodni od 4 do 6 nigdy dłużej. Po tym przeciągu czasu zlać spirytus, wiśnie włożyć w czysty płócienny worek dość gęsto i wycisnąć z nich wszystkie płynne części , czy to rękoma , czy też kładąc w prasę.  Powstały płyn zostawić w słoju na 24 godziny do zupełnego sklarowania się , na drugi dzień wymieszać z odlanym spirytusem i pozlewać w czyste suche butelki , a zakorkowawszy dobrze , zalać lakiem , wstawić w suchą piwnicę na rok najmniej . Po roku zacząć używać , będzie wyborna. 

1 komentarz:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...