poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Nalewka z czerwonej porzeczki 2013


   

Gdy już nie macie co zrobić z owocami sezonowymi można zrobić nalewki to połączenie dobrych i świeżych owoców z dobrym spirytusem. Nalewka z czerwonej porzeczki najbardziej smakuje gdy już ma co najmniej rok . Przepis idealny na zimowe wieczory.

Składniki:

(ok 5 litrowych butelek)
* 2 kg czerwonej porzeczki
* 1 l spirytusu 
* 2 l wody
* 5 czubatych łyżek miodu

Sposób wykonania:

Do czystego gąsiora lub do czegoś dużego szklanego dodać rozdrobnione rękoma czerwone porzeczki następnie dodać pozostałe składniki. Zamknąć korkiem. Pozostawić w ciemnym miejscu na kilka tygodni od 4 do 6 nie dłużej. Po tym czasie wylać spirytus do dużego np. garnka w tym samym momencie odcedzając owoce od spirytusu. Gdy nie chcemy żeby nalewka nie była mętna jeszcze raz przecedzamy ją ale przez np. jakiś ręcznik.Przelać do butelek szklanych i zamknąć . Nalewka powinna stać przynajmniej jeden rok żeby była lepsza. Ale nie oszukujmy się kto by wytrzymał :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...