niedziela, 29 września 2013

AJVAR - pasta paprykowa

Składniki : 

* 3 kg papryki czerwonej
* 2 bakłażany
* 4 duże cebule
* 5 ząbków czosnku 
* 6 łyżek koncentratu pomidorowego
* 4 łyżki octu winnego
* 4 duże papryczki chili
* 1,5 szklanki oliwy z oliwek
* 1 czubata łyżeczki ostrej papryki
* sól , pieprz, cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę i bakłażana upiec w piekarniku . Po upieczeniu obrać ze skóry.
Czosnek i cebule posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju dodać koncentrat , papryk , bakłażan pokroić w dość dużą
 kostkę dodać resztę oleju . Zmiksować blenderem  .     
Smażyć aż pasta zgęstnieje ( ok 1 godziny)
Przyprawić solą , pieprzem, cukrem, ostra papryka i octem.  Można dać je do słoików żeby było na zimę wystarczy zagotować pastę i gorącą pastę przenieść do słoiczków i zakręcić.

1 komentarz:

  1. Też zrobiła w tym roku, jednak nie mieliłam na kładką masę a posiekałam aby wyczuwalne były kawałki warzyw.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...