Składniki :
* 3 kg papryki czerwonej
* 2 bakłażany
* 4 duże cebule
* 5 ząbków czosnku
* 6 łyżek koncentratu pomidorowego
* 4 łyżki octu winnego
* 4 duże papryczki chili
* 1,5 szklanki oliwy z oliwek
* 1 czubata łyżeczki ostrej papryki
* sól , pieprz, cukier do smaku
Sposób przygotowania:
Paprykę i bakłażana upiec w piekarniku . Po upieczeniu obrać ze skóry.
Czosnek i cebule posiekać i zeszklić na 3 łyżkach oleju dodać koncentrat , papryk , bakłażan pokroić w dość dużą
kostkę dodać resztę oleju . Zmiksować blenderem .
Smażyć aż pasta zgęstnieje ( ok 1 godziny)
Przyprawić solą , pieprzem, cukrem, ostra papryka i octem. Można dać je do słoików żeby było na zimę wystarczy zagotować pastę i gorącą pastę przenieść do słoiczków i zakręcić.
Też zrobiła w tym roku, jednak nie mieliłam na kładką masę a posiekałam aby wyczuwalne były kawałki warzyw.
OdpowiedzUsuń