Składniki:
* 3 kg pomidorów
* 3 papryki
* 10 ziarenek ziela anielskiego
* 10 ziarenek pieprzu
Zalewa
* 1 l wody
* 1 liść laurowy
* 1 liść laurowy
* 2 łyżki soli
* 2 łyżki cukru
* 6-7 łyżki octu
* 2 opakowania żelatyny
Sposób przygotowania:
Pomidory najlepiej nakłuć i wrzucić do wrzątku na 2 min. , przełożyć szybko do zimnej wody i ściągnąć skórki. Pomidory obrane ze skórki pokroić w ćwiartki i ułożyć w słoikach , dodać pokrojoną w kostkę paprykę i cebule. Do każdego słoika dodać jeszcze na koniec po jednym ziarenku pieprzu i ziela angielskiego.
Zalewa
W litrze wody zagotować zalewę oprócz żelatyny. Gotować ok. 5 min. Po zagotowaniu dodać żelatynę do zalewy dokładnie wymieszać. Wyjąć liście laurowe .Przelać zalewę do słoików z pomidorami i pasteryzować 10 - 15 min. Na następny dzień pomidorki są już jest dobre do zjedzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz