Składniki:
* Biszkopt* masa cukrowa
na krem czekoladowo-porzeczkowy
* 150 g dżemu ( konfitury) z czarnej porzeczki
* 350 g śmietanki 36%
*2 łyżki gorzkiego kakao
* 1 mleczna czekolada
* ok. 3 łyżek czekolady
* 2 łyżki masła
masa maślana
* 1 masło
* 3 łyżki cukru
* 1-2 jajka
Sposób przygotowania:
Jajka ubić na parze z cukrem ( jajka muszą dwukrotnie zwiększyć swoją objętość). Do osobnej miski dać masło i przelać ubite jajka i miksować do jednolitej konsystencji.
Krem czekoladowy
Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru , czekoladę rozpuszczamy na parze wodnej z masłem . Gdy czekolada jest już rozpuszczona dodajemy do niego kakao , 2 łyżki śmietanki , mieszamy i dodajemy do śmietany , mieszamy. Biszkopt przeciąć na 2-3 części. Smarujemy każdą cześć dżemem i nakładamy krem porucz wierzchniej części. Cały tort obsmarowujemy cienko i równomiernie masą maślaną . Tort na 30 minut musi być w zimnym miejscu żeby nam masa maślana zastygła. Następnie nakładamy na tort masę cukrową i dekorujemy.
imponujący!
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńŁał, robi wrażenie :)
OdpowiedzUsuń